PERSBERICHT HERINRICHTING FOYER ‘PAARD VAN TROJE’, DEN HAAG

studio Barbara Vos en studio TILIA maken het Paard tot de muzikale huiskamer van Den Haag.

Het Paard van Troje bestaat 40 jaar en heeft in de zomer van 2012 een verbouwing uitgevoerd. Het Haagse duo, studio BARBARA VOS en studio TILIA, heeft de opdracht gekregen om het Paard van Troje om te vormen tot de muzikale huiskamer van Den Haag.Ruwe Schittering’ is de naam van het nieuwe ontwerp voor de foyer van het poppodium. Het ontwerp speelt in op een veranderende tijdsgeest: bezoekers willen een avond uit niet alleen groots beleven, maar ook steeds meer kleinschalig en persoonlijk.

Sinds de grootscheepse verbouwing tien jaar geleden, door het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, zijn de wensen van de bezoekers veranderd. Naast de twee zalen voor concerten en feesten is er in de foyer nu voldoende ruimte gecreëerd om in alle rust te praten of om een hapje te eten aan de nieuwe bar.

De grote kracht van het ontwerp van studio BARBARA VOS en studio TILIA zit hem in het gebruik van eerlijke materialen in eenvoudige verschijningsvormen. De sterke ruimtelijke elementen uit het oorspronkelijke ontwerp zijn opnieuw geaccentueerd, waardoor de spanning van het ruimtelijke ontwerp weer voelbaar is. De betonnen constructie is in een lichte kleur geschilderd, de niet dragende wanden bekleed met berkenhout en de vloer gegoten in een ruwe composiet. Het grote gebogen plafond van de foyer is bekleed met dunne geperforeerde stalen platen die zo de onderzijde van de kleine zaal doen lijken op een schip. Door de ruimte tussen het schip en de wand te verlichten lijkt het schip los te hangen in de ruimte. De opvallende gele veren waar de kleine zaal op rust passen goed bij de industriële uitstraling van de nieuwe foyer. De wanden langs de entree laten ruwe sporen zien van het leven in het pand. Strijklicht versterkt het verweerde karakter van de wanden met de zichtbare resten van badkamer en schoorsteenmantel. Alle servicepunten, bekleed met geborsteld eiken zijn voorzien van grote letters in reliëf. Strijklicht laat de structuur van het oppervlak zien en maakt de letters heel goed leesbaar. De glazen wanden die het café afschermen zijn voorzien van de namen van alle aandeelhouders. Op de glazen wand rondom de rookruimte zijn songteksten van de Haagse band Di-rect aangebracht.

Door de nieuwe indeling, het materiaalgebruik en de verlichting is de foyer een aantrekkelijke verblijfsruimte geworden. “het paard is volwassen geworden” luidde het commentaar van een vaste bezoeker. Den Haag kan trots zijn op deze nieuwe ‘muzikale huiskamer’ van de stad!

Voor meer informatie zie www.barbaravos.nl en www.studiotilia.eu